colombo
Giugno 2015
Dire “ne carne ne pess” parlando del Renato Colombo, non ci azzecca proprio, tanto meno se l’argomento è la poesia e il cibo. Infatti all’EXPO, alla giornata di conferenze,  che l’Antica Credenza di Sant’Ambrogio ha dedicato a poesia e cibo… milanese, le poesie  del Renato lette dal Pierluigi, in abito meneghino tradizionale, l’hanno fatta da padrone, raccogliendo consensi ed elogi dal pubblico presente, manifestati con lunghi e calorosi applausi e cenni di approvazione al vicino.

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La registrazione che ho fatto in diretta non è minimamente accettabile, perciò ho chiesto al Crola di rileggermele, e queste che ti propongo, sono due di quelle lette domenica 14 giugno, e sono “I mondeghili” e “I missoltitt”. Per quanto riguarda la prima, lo sanno tutti cosa sono i mondeghili,(o forse no…) per la  seconda, i missoltitt, per me è stato come aprire una finestra nel buio, impossibile immaginare minimamente che cibo/argomento gastronomico potesse trattare quella… parola. Ma questo non deve spaventarti, il sottotitolo svela l’enigma e leggerla/ascoltarla  ti farà venire l’acquolina in bocca. 

A proposito, come si dice l’acquolina in bocca  tì che te tacchet i tacch… e te see milanes

Ti lascio alle poesie, augurandoti buon divertimento. 

elbor

 


 

Legge, Pierluigi Crola 

 

I mondeghili 

di Renato Colombo

I milanes gh'hann semper avuu ingegn 
soratutt quand scarseggia el borsin 
se metten de bòna lèna d'impegn 
per preparà di grand e bon mangiarin 
cont on tocchelin de carna 'vanzada
hinn bon de trà in pee ona gran taolada. 

Quest le faseva anca la mia nòna 
on tòcchett de less, de ròst ò de brasaa 
'me 'na maga 'sta grandissima dòna 
i mondeghili l'andava a preparà 
gh'era de mett insèma pranzo e sèna
di vòlt ghe la faseva pèna pèna. 

Mondeghili? Sto nòmm da doe el ven? 
Da l'arabo “al-bunduc” poeu i spagnoeu 
gh'hann dii “albondiga” ne pù ne men 
a Milan mondeghili hinn andaa a toeu 
c'hinn polpettin de carna triada fin 
con patati, pan grattaa e erborin. 

Hinn diventaa de Milan l'eccellenza 
che la pò minga mancà chì de numm 
in d'on nòster pranzett, guai a restann senza 
l'è come vegh on fior senza profumm 
de Milan l'è voeuna d'identità 
in la cusina de 'sta gran città. 

Poeu hinn come i scires vann via a vun a vun 
tant che 'na vòlta a n'hoo mangiaa vintun.

 


 

 

Legge, Pierluigi Crola 

I missoltit
(i sardinn d'acqua dolza)

di Renato Colombo 

Anca se a Milan gh'è minga el mar 
gh'emm istess el pess in del nòster mangià 
pess de lagh, de fiumm, quest el sia ciar, 
ma anca lù l'è delizia, l'è bontà 
se poeu in sul lagh de Còmm tì te vee 
te vorariet mai pù tornà indree. 

Disen che l'è el pussee bell del mond 
che ghe n'è nò on alter simil, istess 
cont 'na bellezza che la te sconfond 
poeu te peschet, perchè l'è pien de pess 
a l'è da 'sto lagh che vegnen i missoltitt 
che quand ti a manget te se lecchet i ditt. 

Nòmm ch'el ven da “missòlta” fust de legn 
ona vòlta che dal sô hinn staa sugaa 
ghe vegnen miss denter con tant impegn 
poeu per conservai ghe voeur tanta saa 
per mangiai se rinvegnen con l'asee 
come faseven giamò i nòst missee. 

Se poeu te ghe mettet la polentina 
se esalta anmò pussee el sò saor
l'è mangià degn d'on rè, d'ona regina 
ch'el te fa cordà tutti i rògn e dolor, 
ma sto missoltin che pess mai a l'è? 
Peccaa, purtròpp semper meno ghe n'è.

L'è “l'alosa lacustris” in latin 
semplicement l'agon in italian 
se mangien a Còmm ò in paes lì visin 
se troeuven minga chì de numm a Milan 
e quest seconda a mì l'è on gran vantagg 
inscì te vee sul lagh a vedè el paesagg.

Con di missoltitt e on biccer de vin
te vedet tutt roseo el tò destin.